Flunssa - laulajan painajainen
Flunssakausi on jälleen täällä! Äänityöläiselle
flunssaan sairastuminen tarkoittaa pahimmillaan monen viikon
sairaslomaa ja siksi reagoin hyvin herkästi sekä itseni että
oppilaiden sairastumisiin. Monet laulajat menevät äänen
menettämisestä huolimatta keikalle erilaisten lääkkeiden turvin.
Liikkeellä on erityisesti laulajien keskuudessa monenlaista
uskomusta flunssan parantamisesta, vaikka fakta on varsin
yksiselitteinen: parantavaa hoitoa ei ole, mutta oireita voi
helpottaa.
Seuraavaksi muutamia vinkkejä flunssan hoitoon ja sen torjuntaan laulajan näkökulmasta:
Anna äänesi levätä
Lepo on tärkeää flunssan hoidossa ja se koskee myös äänenkäytön vähentämistä flunssaisena. Itse perun aina kaikki keikat sekä opetuksen, jos flunssa vie äänen. Vaikka usein kuulenkin neuvoja keikan hoitamisesta flunssaisena, ei mielestäni ole olemassa tilanteita, joissa olisi "pakko laulaa". Sairastumiselle ei voi mitään ja kaikki keikat voi tarpeen vaatiessa peruuttaa tai niille voi hankkia sijaisen. Yrittäjänä toimiville laulajille ja laulunopettajille flunssa tarkoittaa tosin suoraa tulonmenetystä, mutta toisaalta flunssaisena laulaminen saattaa vahingoittaa ääntä ja pidentää näin ollen sairaslomaa entisestään. Kannattaa siis rauhassa odotella, että tauti menee ohi ja perua keikat.
Lepo on flunssaiselle hyvä lääke, mutta toisaalta sen ei ole todettu parantavan tautia. Ulkona oleilu tai kevyt liikunta voi jopa piristää hieman, mutta kuumeisena ei kannata nostaa sykettä, sillä se voi aiheuttaa sydänlihastulehduksen. Riippuu siis pitkälti työstä, kannattaako jäädä kotisohvalle vai lähteä töihin flunssaisena. Pitäisin kuitenkin äänityöläiselle ja raskaan fyysisen työn tekijälle lepoa hyvänä.
Ei mielestäni ole olemassa tilanteita, joissa olisi "pakko laulaa".
Kun ääni lähtee
Äänen käheytyminen on normaali flunssaviruksen aiheuttama oire. Virus aiheuttaa kurkunpäässä tulehduksen, jonka seurauksena äänihuulet turpoavat ja eivät pääse sulkeutumaan normaalisti. Näin ollen äänihuulten välistä pääsee jatkuvasti ilmaa puhuessa ja ääni kuulostaa käheältä. Hoitona tähän suositellaan äänilepoa, mutta kannattaa myös kokeilla höyryhengitystä. Se pitää limakalvot kosteana ja saattaa helpottaa flunssaista oloa. Apteekista saa ostettua vesipiipun, johon lisätään suolavettä. Tämän jälkeen vesipiipun kautta hengitellään muutama minuutti. Itse upotan piipun monesti kuumaan veteen hengitellessäni, jolloin vesi höyrystyy tehokkaammin. Piippu on hyvä väline limakalvojen kosteuttamiseen myös silloin, kun ääni ei ole flunssainen.
Nuhan iskiessä kannattaa kokeilla nenäkannua eli "sarvikuonoa", jonka saa ostettua myös apteekista. Nenäkannuun annostellaan merisuolaa ja vettä, jonka jälkeen suola-vesiliuoksella huuhdellaan poskiontelot kaatamalla liuosta toisesta sieraimesta pää kallellaan.

Kannattaako tulla laulutunnille flunssaisena?
Ei kannata. Jotkut ajattelevat, että tunnilla voidaan tehdä muutakin kuin laulaa, jos flunssa on vienyt äänen. Kannattaa kuitenkin odottaa, että tauti on kunnolla poistunut ja tulla tunnille vasta sitten, kun olo sallii laulamisen. Näin saat parhaan hyödyn irti laulutunnista ja tartuntariski pienenee.
Voiko flunssaa ehkäistä?
Kyllä voi - hyvällä käsihygienialla. Monet käyttävät myös sinkkiä ja C-vitamiinia ehkäisyssä sekä hoidossa ja niiden tehosta on joitain tutkimustuloksiakin. Näiden kahden on myös tutkittu lyhentävän taudin kestoa. Olen kuullut monen kollegan käyttävän useita erilaisia luontaistuotevalmisteita ja ravintolisiä taudin ehkäisyyn ja hoitoon. Näillä on kuitenkin todettu olevan hyvin vähän vaikutuksia ja joissain tapauksissa haittavaikutukset voivat olla suuremmat, kuin hyödyt. Jos kuitenkin koet hyötyväsi erilaisten lisien käytöstä, niin muista käyttää niitä annostusohjeiden mukaisesti.
Sen sijaan, että itse nauttisin mahdollisimman monia eri ravintolisiä vastustuskykyyn, kiinnitän huomiota elämäntapoihini: säännöllinen ja tasapainoinen ruokavalio, riittävä lepo ja liikunta ovat erinomaisia vastustuskyvyn parantajia!
Tekstiä kirjoittaessa olen käyttänyt lähteenä Duodecim Terveyskirjaston artikkeleita ja lääkäreiden antamia haastatteluja:
Terveyskirjasto - Flunssan itsehoito
Terveyskirjasto - C-vitamiini ja flunssa
Terveyskirjasto - Flunssa
Terveyskirjasto - Äänen käheys
Yle.fi artikkeli: Iskikö flunssa? Sinkki ja C-vitamiini voivat auttaa, kunhan aloitat ajoissa